Škola na Trećem

Počela Škola na Trećem 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Hrvatskom radiotelevizijom nastavak emitiranja nastave na 3. programu za školsku godinu 2020./2021. Svakog dana se proizvodi i emitira nastava za sva četiri razreda razredne nastave kao pomoć učenicima i učiteljima u vrijeme kada nisu u školi.

Kako bi se uskladio program rada u učionicama s programom Škole na Trećem, za ovu su školsku godinu izrađeni godišnji izvedbeni kurikulumi od 1. do 3. razreda te Godišnji plan i program za 4. razred osnovne škole. Dokumenti su objavljeni na mrežnoj stranici Ministarstva inastava. Kontinuirano će se objavljivati prijedlozi tematskih/mjesečnih planova i tjedni planovi rada s nastavnim jedinicama koje će biti snimljene i emitirane u programu Škole na Trećem. Na taj način učiteljima će biti omogućeno usklađivanje vlastitog poučavanja s emisijama Škole na Trećem. U svrhu lakšeg prelaska na nastavu koja se održava na daljinu, ako to bude potrebno.

Svakog dana se, za svaki pojedini razred, emitiraju kolažni nastavni sadržaji u trajanju od 60 minuta, kako bi učenici tijekom nastavne godine mogli usvojiti sve odgojno-obrazovne ishode ili obrazovna postignuća predviđena u pojedinome razredu, bez obzira na način na koji je nastava organizirana.

Scenarije za snimanje nastavnih jedinica pripremaju učitelji koji se trude da na što jasniji, zanimljiviji i metodički primjeren način oblikuju nastavne sadržaje u mediju koji im je nov i izazovan. Ponekad se sadržaj, koji bi se s lakoćom odradio u učionici, ne može na tako jednostavan način prikazati u TV - studiju. Nastavu Škole na Trećem izvode TV - učitelji koji poučavaju gledajući u kameru bez interakcije s učenicima. To je zahtjevan i izazovan posao koji ne može u potpunosti zamijeniti rad u učionici.
Svi učitelji i viši savjetnici Agencije koji osmišljavaju i stvaraju program Škole na Trećem žele omogućiti svim učenicima jednake prilike za uspješno školovanje. Učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima želimo uspješno svladavanje izazova „novog normalnog“ rada.
 

HRTi



Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje