O „i-nastavi"

Slika /slike/zuta.jpg
Ove izazovne školske godine nastava se održava uz epidemiološke mjere i primjenu jednog od triju modela: A - nastava u školi, B - mješoviti oblik nastave (dijelom u školi, dijelom na daljinu), C -  nastava na daljinu. Dio učenika će privremeno (model A), povremeno (model B) ili u određenom razdoblju (model C) pratiti nastavu od kuće. Kako bi olakšalo nastavu na daljinu uz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurava središnju potporu nastavnicima, učiteljima, učenicima i njihovim roditeljima. 
 
U tu svrhu:
  • sinkronizirani su, odnosno izrađeni okvirni godišnji izvedbeni kurikulumi,
  • za razrednu nastavu nastavlja se Škola na Trećem,
  • za predmetnu nastavu priređuju se videolekcije kojima se prikazuje novo gradivo,
  • za svakodnevnu potporu (upute, savjeti...) na Loomenu su otvoreni i-predmeti za učitelje i nastavnike
  • otvorene su mrežne stranice i-nastava na kojima su objavljene i redovito se ažuriraju sve informacije o nastavi na daljinu u ovoj školskoj godini.

Za uspješnu provedbu nastave na daljinu Ministarstvo znanosti i obrazovanja predlaže uvođenje modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, posebice alata Moodle, u redovitu nastavu u školi.
 
Za predmetnu nastavu (osnovna škola, 5. – 8. razred; srednje škole) predlažemo da predmetni nastavnici preko svoje škole otvore na Loomenu i-predmet za svaki razred u kojem predaju. Ako predaju u više odjeljenja istog razreda, sve učenike mogu okupiti u jedan i-predmet. Preporučuje se i-predmete strukturirati tjedno/tematski te redovito učenicima ubacivati poveznice na videolekcije i postavljati druge tematski povezane materijale (domaće zadaće, poveznice na zanimljive materijale na Internetu…).
Također, predlažemo da se s odsutnim učenicima redovito održavaju kratki sastanci putem neke preporučene otvorene platforme. 
 
Za razrednu nastavu (osnovna škola, 1. – 4. razred) predlažemo da učitelji/razrednici povežu roditelje u i-razred odgovarajućim komunikacijskim kanalima (e-pošta, Viber, WhatsApp…) te ih upoznaju sa Školom na Trećem i mrežnim stranicama i-nastava gdje mogu pratiti tjedne planove s poveznicom na Školu na Trećem na HRTi te poveznicama na videolekcije za određene predmete. 
Više o alatima, potpori i ostalome možete pronaći u rubrici Tehnička potpora i-nastavi.