Nastavak emitiranja Škole na Trećem

Slika /slike/HRT.jpg
Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Hrvatskom radiotelevizijom nastavak emitiranja nastave na 3. programu za školsku godinu 2021./2022. Svakog se dana emitiraju reprize nastave za prvi, drugi i treći razred, dok se četvrti razreda snima prema predmetnim kurikulumima. Svrha je Škole na Trećem biti pomoć učenicima i učiteljima u vrijeme kada nisu u školi.

Da bi se uskladio plan rada u učionicama s programom Škole na Trećem, za ovu su školsku godinu objavljeni godišnji izvedbeni kurikulumi od 1. do 4. razreda. Dokumenti su objavljeni na mrežnoj stranici Ministarstva i-nastava. Kontinuirano će se objavljivati tjedni planovi rada s nastavnim jedinicama koje su snimljene (1. – 3. razred) odnosno novi planovi za 4. razred za emisije će biti emitirane u programu Škole na Trećem. Na taj će način učiteljima biti omogućeno usklađivanje vlastitog poučavanja s emisijama Škole na Trećem u svrhu lakšeg prelaska na nastavu koja se održava na daljinu, ako to bude potrebno.

Svakog dana se, za svaki pojedini razred, emitiraju kolažni nastavni sadržaji u trajanju od 60 minuta da bi učenici tijekom nastavne godine mogli ostvariti sve odgojno-obrazovne ishode u pojedinome razredu, bez obzira na način na koji je nastava organizirana.

Scenarije za snimanje nastavnih jedinica pripremaju učitelji koji se trude da na što jasniji, zanimljiviji i metodički primjeren način oblikuju nastavne sadržaje u mediju koji im je nov i izazovan. Ponekad se sadržaj, koji bi se s lakoćom ostvario u učionici, ne može na tako jednostavan način prikazati u televizijskom studiju. Nastavu Škole na Trećem izvode TV-učitelji koji poučavaju gledajući u kameru bez interakcije s učenicima. To je zahtjevan i izazovan posao koji ne može u potpunosti zamijeniti rad u učionici.

Svi učitelji i viši savjetnici Agencije koji osmišljavaju i stvaraju program Škole na Trećem žele omogućiti svim učenicima jednake prilike za uspješno školovanje. Učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima želimo uspješno svladavanje izazova „novog normalnog“ rada.

HRTiPisane vijesti | Odgoj i obrazovanje